Data: 2010-07-28 12:24:25
Krixsu | problem ze stałymi symbolicznymi preprocesora
otóz mam problem z tym zadaniem tematu IV nr zadania 2, niewiem w jaki sposób dać dwukropek między godzine. Zastanawiałem sie nad rodzieleniem 15:23 na 2 stałe symboliczne preprocesora, ale pewnie jest jakis sposob aby zrobic to w jednej stałej symbolicznej. z góry dzieki za pomoc
treść zadania:
2. Napisz program, który będzie korzystał tylko ze stałych symbolicznych.
Na ekranie monitora ma się pojawić taki fragment: ** Godz. 15:23 ** ** 23:15 .Godz **
Nie wolno używać zapisów cout << „Godz.”; tylko stałe symboliczne!!! Dodatkowo pierwszy program napisz używając tylko stałych symbolicznych preprocesora! Natomiast drugi tylko klasyfikatora const.
Mój kod:
//dyrektywy preprocesora------------------------------------ #include <iostream> #include <conio.h> #define GODZ 1523 #define G "G" #define O "o" #define D "d" #define Z "z" int main () { using namespace std; cout << G << O << D << Z << GODZ; getch(); return 0; } //----------------------------------------------------------
| Data: 2010-07-28 12:30:40
TheLukon |
Zrób kazdy znak jako stałą symboliczną i będzie git | Data: 2010-07-28 13:18:46
ison |
chodzi ci o to aby w define był dwukropek? zamiast
#define GODZ 1523
zrób
#define GODZ "15:23"
i nie wiem czemu każdą literkę slowa Godz definiujesz jako inną stałą symboliczną
#include <iostream> #include <conio.h>
#define napis "Godz" #define godzina "15:23"
using namespace std;
int main() { cout << napis << " " << godzina << endl; getch(); return 0; }
| Data: 2010-07-28 13:30:31
lenrokskate |
ROTFL
@topic Nie używaj tych (...) define, w C++ są od tego const
const char tekst[] = "Godz: "; const char godz[] = "15:23";
////
int main() { std::cout<<tekst<<godz; }
jak ci nie działa dwukropek to zamiast
" ... : ..." daj
" ... \: ..." edit by malan
| Data: 2010-07-28 13:34:14
ison |
@lenrokskate na początku napisałem mu tylko o define'ach, potem edytowałem żeby wstawić kod, często tak mam że zawsze zauważę jakiś błąd i poprawie. Nie musisz od razu się tak unosić bo wątpię żeby to coś wnosiło do tego tematu
twój kod się nie skompiluje, brak liba iostream
Nie używaj tych popieprzonych define, w C++ są od tego const
zanim zabierzesz się do naśmiewania się z innych to http://img265.imageshack.us/img265/2558/pytanie.png w zadaniu jest napisane aby tego użył...
| Data: 2010-07-28 13:39:07
lenrokskate |
@ison to już się zaśmiać nie można?
a co do mojego kodu to był pseudokod...
w zadaniu jest napisane aby tego użył... bo ten kurs ma dużo błędów, zresztą zapytaj pana Piotra albo Iname, też ci powiedzą żeby nie używać makr
| Data: 2010-07-28 13:42:26
ison |
to już się zaśmiać nie można?
nie wypada 
ja nie mówie czy to jest dobrze czy źle. Zadanie powinno być zrobione tak jak jest w treści. Chociażby dlatego żeby nauczyć się co to define | Data: 2010-07-28 13:48:53
Iname (√ιק) |
zapytaj pana Piotra albo Iname, też ci powiedzą żeby nie używać makr Nie wiem jak on, ale ja tak na pewno nie powiem - jasne, makra mają tonę problemów, można nimi w łatwy sposób zrobić sobie ładny syf w kodzie, ale jednak to C++, w którym czasami makr użyć trzeba. Byle robić to tylko wtedy, kiedy faktycznie zachodzi konieczność. | |
| Statystyki tematu | Ostatnio przeczytali |
|---|
| Czytało użytkowników: | 27 | ricardo83, matixzoim, maciejo, jacek_k, OSA_PL, dmx81, fish13, VND, pekfos, Iname (√ιק), Piotr Szawdyński, Pirotechnik, pixelmaster, wojos, malan, lenrokskate, madmike44, TheLukon, michalp, SeaMonster131, programator | | Przeczytało użytkowników: | 21 | | Czytało osób ogólnie: | 56 | | Przeczytało osób ogólnie: | 38 |
| Ostatnia Aktualizacja| 2010-09-01 19:27:34 (4 dni temu) | |
| Ostatnio aktywni |
|---|
| wiew | 22 min | | Koni | 33 min | | Mateusz124 | 35 min | | fish13 | 62 min | | wiewiorka | 76 min | | lenrokskate | 8 godz | | dmx81 | 10 godz | | steckel | 11 godz | | pixelmaster | 14 godz | | maciejo | 14 godz | | jurasnumeras | 15 godz | | Imperator_Edi | 16 godz |
|