Data: 2010-07-27 14:24:26
MaKiPL | [C++] Zatrzymanie programu
Witam, otóż, zacząłem się interesować językiem C++, ponieważ pisząc programy jako pliki wsadowe brakowało mi funkcji, oraz miejsca, chciałem więc sięgnąć po coś lepszego. Przeczytałem kilka lekcji, i już napotkałem pierwszy błąd... Nie wiem czemu... Ale taki kod jak:
#include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int main() { cout << "Odwiedz nasza strone: http://ddt.pl" "\n" "To jest kolejny wiersz z informacja" "\n" "\n" "Nacisnij klawisz aby zamknac program"; } lub
using namespace std;
int main() { //wyświetlenie komunikatów dla użytkownika cout << "Odwiedz nasza strone: http://ddt.pl" << endl << "To jest kolejny wiersz z informacja" << endl << endl << "Nacisnij klawisz aby zamknac program"; }
Po prostu nie działa... Kod jest dobry, żaden błąd podczas kompilacji, ale niestety, po włączeniu programu, od razu się wyłącza... Próbowałem z funkcją getch(), ale nadal nic.
/edit: Problem częściowo rozwiązany, musiałem napisać : getch();. Ale czemu nie działają te pierwsze dwa kody?
| Data: 2010-07-27 14:30:19
lenrokskate |
działają poprawnie, nie dopiszesz pauzy to nie ma pauzy. Kropka. | Data: 2010-07-27 19:54:13
ison |
chodzi o to ze jeśli program dojdzie do końca funkcji to ją zakańcza. Jeśli funkcja main() się zakończy to również cały program się zakończy  program działa poprawnie, wypisuje na ekran co trzeba i sie zakańcza, wykonuje to tak szybko że tego zwyczajnie nie zauważasz | Data: 2010-07-27 21:24:59
SeaMonster131 |
Tak jak wyżej - musisz zatrzymać program żeby coś zobaczyć  Poprawny kod wygląda tak:
using namespace std;
int main() { cout << "Odwiedz nasza strone: http://ddt.pl" "\n" "To jest kolejny wiersz z informacja" "\n" "\n" "Nacisnij klawisz aby zamknac program"; system("PAUSE"); //lub getch(); return 0; }
Skompiluj i teraz zobacz. Widzisz różnicę? 
Mam nadzieję że nie będą mi inni wypominać tego że napisałem cały kod, lecz dla początkującego na razie jest to chyba najlepsze wyjście, ponieważ nie wiem czy @MaKiPL wiedziałbym o co chodzi z tą pauzą. 
Musisz po prostu zapamiętać żeby każdy program kończył się "pauzą" Powodzenia w dalszym programowaniu 
| Data: 2010-07-27 21:42:22
malan |
Mam nadzieję że nie będą mi inni wypominać tego że napisałem cały kod
Tego nie, ale to:
system("PAUSE");
... już tak . @MaKiPL: Funkcji system się nie powinno używać, a jeżeli już to bardzo rzadko.
| Data: 2010-07-27 21:51:47
SeaMonster131 |
A tak apropo: czemu nie powinno się tego używać?? Bo że goto się nie powinno używać to wiem, ale że system to już nie  | Data: 2010-07-27 21:58:24
michalp |
W funkcji system nie ma nic złego, natomiast w wywołaniu z argumentem "PAUSE" to co innego bo tracisz na przenośności programu (chyba że dla każdego systemu dasz inne polecenie) | Data: 2010-07-27 22:12:07
SeaMonster131 |
Aaa.. o tym to nie wiedziałem  A tak przy okazji: problem można uznać chyba za rozwiązany? | |
| Statystyki tematu | Ostatnio przeczytali |
|---|
| Czytało użytkowników: | 39 | robaczek122, Mateusz124, maciejo, jacek_k, franz, kasprus, kizia, madmike44, geftus, malan, Iname (√ιק), Handy90, VND, Kosmacz, dmx81, Piotr Szawdyński, lenrokskate, Valder, TheLukon, markon, michalp, SeaMonster131, Saiph, programator | | Przeczytało użytkowników: | 24 | | Czytało osób ogólnie: | 84 | | Przeczytało osób ogólnie: | 45 |
| Ostatnia Aktualizacja| 2010-09-01 19:27:34 (4 dni temu) | |
| Ostatnio aktywni |
|---|
| wiew | 39 min | | Koni | 50 min | | Mateusz124 | 52 min | | fish13 | 79 min | | wiewiorka | 93 min | | lenrokskate | 8 godz | | dmx81 | 11 godz | | steckel | 11 godz | | pixelmaster | 15 godz | | maciejo | 15 godz | | jurasnumeras | 15 godz | | Imperator_Edi | 16 godz |
|