Serwis został przeniesiony pod nową domenę: http://cpp0x.pl/
PowrótPowrótHistoria odwiedzonych stron
AutorWiadomość
Data: 2010-06-02 17:19:41

Horcrucs
[C++] Błąd w programie

Witam wszystkich jest to mój pierwszy post jak i dzień wiec proszę o wyrozumiałość i jednocześnie poprawienie jak coś zrobiłem nie należycie
Troche sie bawiłem wcześniej w c++ w szkole ale tu to inna bajka, przerabiam sobie program ,w którym chce pokazać w tabeli system dwujkowo-ósemkowy ale wyskakuje błąd i nie wiem o co chodzi ,Program jescze nie jest skaczony wiem tam sa komentarze z poprzedniego programu więc możecie na to nie patrzec, chce by program sie wyświetlał a reszte postaram sie poprawic o to program

//Przykład tablicy wielowymiarowych -----------------
#include <iostream>
#include <conio.h>
const short LICZBA = 10;
const short MAX_ZNAKOW = 12;
//-----------------------------------------
int main()
{
  using namespace std;
  /*tworzenie i deklaracja tablic dwuwymiarawej przechowującej nazwy wartosć  liczb dwujkowych*/
  char tab1[LICZBA][MAX_ZNAKOW] = {
    {'0','0','0'}'    {'0','0','1'}'    {'0','1','0'}'    {'0','1','1'}'    {'1','0','0'}'    {'1','0','1'}'    {'1','1','0'}'    {'1','1','1'}'  };
  /* tablica z pkt tab 2 i tablica panstw tab1, maja wspolne indeksy dla kazdego panstwa
     czyli indeks 3 (tab!\[3}, tab2\[3] - oznacza Polske, a indeks 0 Słowacje*/

short tab2(LICZBA] = {
    0,1,2,3,4,5,6,7};
  //Tabela zawierajaca lp kompilator okresli wielkosc
  short tab3[] = {1,2,3,4,5,6,7,8};
  //wyswietlanie danych
  cout<<"Tabela Tabelka konwersji dwójkowo ósemkow2"
  << endl << " By Ziper\n\n"
  <<" lp."<<"|"<<" cyfra osemkowa     "<<"|"
  <<" pkt. "<<endl
  <<"-----------------------------\n"
  //wyswietlanie 0 liczby
  <<" " << tab3[0] <<"  "
  <<"| " << tab1[0] <<"       | "<< tab2[0]
  //wyswietlanie 1 liczby
  <<" " << tab3[1] <<"  "
  <<"| " << tab1[1] <<"       | "<< tab2[1]
  //wyswietlanie 2 liczby
  <<" " << tab3[2] <<"  "
  <<"| " << tab1[2] <<"       | "<< tab2[2]
  //wyswietlanie 3 liczby
  <<" " << tab3[3] <<"  "
  <<"| " << tab1[3] <<"       | "<< tab2[3]
  //wyswietlanie 4 liczby
  <<" " << tab3[4] <<"  "
  <<"| " << tab1[4] <<"       | "<< tab2[4]
  //wyswietlanie 5 liczby
  <<" " << tab3[5] <<"  "
  <<"| " << tab1[5] <<"       | "<< tab2[5]
  //wyswietlanie 6 liczby
  <<" " << tab3[6] <<"  "
  <<"| " << tab1[6] <<"       | "<< tab2[6]
  //wyswietlanie 7 liczby
  <<" " << tab3[7] <<"  "
  <<"| " << tab1[7] <<"       | "<< tab2[7]
  getch();
  return 0;
}
//----------------------------------------[/code]

Data: 2010-06-02 17:44:19

Patzick

najlepiej na przyszłość podawaj jaki błąd Ci wyskakuje, z tego co widzę to nie dodałeś znaku " ; " na końcu wyświetlania tekstu, popraw końcówkę na

//wyswietlanie 7 liczby
<<" " << tab3[7] <<"  "
<<"| " << tab1[7] <<"       | "<< tab2[7];

i

using namespace std;

daj tuz za

#include <conio.h>

Jak to nie pomoże, to wklej log kompilacji (to gdzie wyskakują błędy), i używaj znaczników w postach: http://forum.ddt.pl/?Tid=622

Data: 2010-06-02 18:03:30

Horcrucs

no zrobilem tak jak mowisz

Kompilator: Default compiler
Wykonywanie  g++.exe...
g++.exe "C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp" -o "C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.exe"    -I"C:\Dev-Cpp\lib\gcc\mingw32\3.4.2\include"  -I"C:\Dev-Cpp\include\c++\3.4.2\backward"  -I"C:\Dev-Cpp\include\c++\3.4.2\mingw32"  -I"C:\Dev-Cpp\include\c++\3.4.2"  -I"C:\Dev-Cpp\include"   -L"C:\Dev-Cpp\lib"
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp: In function `int main()':
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:13: error: missing terminating ' character
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:14: error: expected `}' before '{' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:14: error: expected `,' or `;' before '{' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:14: error: missing terminating ' character
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:15: error: expected `;' before '}' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:15: error: missing terminating ' character
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:16: error: expected `;' before '}' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:16: error: missing terminating ' character
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:17: error: expected `;' before '}' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:17: error: missing terminating ' character
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:18: error: expected `;' before '}' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:18: error: missing terminating ' character
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:19: error: expected `;' before '}' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:19: error: missing terminating ' character
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:20: error: expected `;' before '}' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:20: error: missing terminating ' character

C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp: At global scope:
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:24: error: expected `)' before ']' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:29: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '<<' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:29: error: expected `,' or `;' before '<<' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:58: error: expected constructor, destructor, or type conversion before ';' token
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:59: error: expected unqualified-id before "return"
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:59: error: expected `,' or `;' before "return"
C:\Documents and Settings\Fundacja\Moje dokumenty\Programy\system.cpp:60: error: expected declaration before '}' token

tu jest link z ktorego programu korzystałem
 http://kursy.ddt.pl/?LessonId=11

Data: 2010-06-02 18:25:10

Patzick

Po pierwsze nie zdeklarowałeś tablicy tak jak jest w tej lekcji, po drugie w 20 linijce też źle zdeklarowałeś tablicę. Taka rada -> to co skopiowałeś mówi Ci wszystko, co masz źle, klikasz na każdy komunikat i on przenosi Cie nawet do linijki w której masz błąd. Popracuj z tym, bo nie będzie nikt za Ciebie ciągle poprawiał wesoły

tu masz poprawny kod, przeanalizuj sobie chociaż i porównaj błędy:

//Przykład tablicy wielowymiarowych -----------------
#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;

const short LICZBA = 10;
const short MAX_ZNAKOW = 12;
//-----------------------------------------
int main()
{

/*tworzenie i deklaracja tablic dwuwymiarawej przechowującej nazwy wartosć  liczb dwujkowych*/
  char tab1[LICZBA][MAX_ZNAKOW] = {
    {'0','0','0'},{'0','0','1'},{'0','1','0'},{'0','1','1'},
    {'1','0','0'},{'1','0','1'},{'1','1','0'},{'1','1','1'}};
  /* tablica z pkt tab 2 i tablica panstw tab1, maja wspolne indeksy dla kazdego panstwa
     czyli indeks 3 (tab!\[3}, tab2\[3] - oznacza Polske, a indeks 0 Słowacje*/

short tab2[LICZBA] = {
    0,1,2,3,4,5,6,7};
  //Tabela zawierajaca lp kompilator okresli wielkosc
  short tab3[] = {1,2,3,4,5,6,7,8};
  //wyswietlanie danych
  cout<<"Tabela Tabelka konwersji dwójkowo ósemkow2"
  << endl << " By Ziper\n\n"
  <<" lp."<<"|"<<" cyfra osemkowa     "<<"|"
  <<" pkt. "<<endl
  <<"-----------------------------\n"
  //wyswietlanie 0 liczby
  <<" " << tab3[0] <<"  "
  <<"| " << tab1[0] <<"       | "<< tab2[0]
  //wyswietlanie 1 liczby
  <<" " << tab3[1] <<"  "
  <<"| " << tab1[1] <<"       | "<< tab2[1]
  //wyswietlanie 2 liczby
  <<" " << tab3[2] <<"  "
  <<"| " << tab1[2] <<"       | "<< tab2[2]
  //wyswietlanie 3 liczby
  <<" " << tab3[3] <<"  "
  <<"| " << tab1[3] <<"       | "<< tab2[3]
  //wyswietlanie 4 liczby
  <<" " << tab3[4] <<"  "
  <<"| " << tab1[4] <<"       | "<< tab2[4]
  //wyswietlanie 5 liczby
  <<" " << tab3[5] <<"  "
  <<"| " << tab1[5] <<"       | "<< tab2[5]
  //wyswietlanie 6 liczby
  <<" " << tab3[6] <<"  "
  <<"| " << tab1[6] <<"       | "<< tab2[6]
  //wyswietlanie 7 liczby
  <<" " << tab3[7] <<"  "
  <<"| " << tab1[7] <<"       | "<< tab2[7];

getch();
  return 0;
}
1

Statystyki tematuOstatnio przeczytali
Czytało użytkowników:20Lukas1art, birkofm, Horcrucs, Pirotechnik, franz, Czarnt, malan, fish13, Patzick, SeaMonster131, TheLukon, pixelmaster, jacek_k, lenrokskate, Patro10, madmike44, pekfos, Bartaz, michalp, Iname (√ιק)
Przeczytało użytkowników:20
Czytało osób ogólnie:63
Przeczytało osób ogólnie:61

PowrótPowrótHistoria odwiedzonych stron
Panel Logowania
Login:
Hasło:

Użytkowników
Obecnie aktywnych:25
Zalogowanych:0
Zarejestrowanych:4367
Ostatnie 24h:736
Non-cookie 24h:2138
Wszystkich:214808
Ostatnia Aktualizacja
2010-09-01 19:27:34 (6 dni temu)
Ostatnio aktywni
fish134 godz
wiewiorka10 godz
Koni10 godz
BuZuz10 godz
Prezmen13 godz
trupank13 godz
szczgl15 godz
filipesq15 godz
KRIIS55116 godz
kuba181717 godz
extra218 godz
pixelmaster19 godz

Wynajem Sopot - wakacje
Pokój 2 osobowy 130zł/doba;

O portaluArchiwumHistoriaIndeksRegulaminWyszukiwarkaLinki
Kurs HTML - strona WWW za darmoRestauracja "ATOL" - SopotValid HTML 4.01 TransitionalValid CSS!HTML CSS JavaScript FLASH PHP MySQL