Data: 2010-05-06 11:46:19
szkyrp | Pomoc w napisaniu programu
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy w napisaniu programu w jezyku C++. Napisz program który pobiera od uzytkowanika liczby i gdy gdy suma wpisanych liczb wynosi 40 (bedzie wieksza lub równa) przerywa program i wyświetlana jest suma wprowadzonych liczb oraz wyświetlane są wszystkie wprowadzone liczby podzielne przez 3. |
Data: 2010-05-06 11:49:06
malan |
Niecała minuta kodzenia . Co dotychczas udało Ci się napisać? |
Data: 2010-05-06 11:50:39
szkyrp |
Dopiero zaczynam uczyć się programować. Napisałem dopiero tyle
#include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int nLiczba;
do { cout << "Wprowadz liczbe : "; cin >> nLiczba;
} while (nLiczba <= 40); int suma; suma=nLiczba + ; //tu nie wiem co dalej napisac cout<<"Suma liczb wynosi: "<<suma<<endl;
std::cout << "Dziekuje za wspolprace :)"; getch(); } |
Data: 2010-05-06 12:05:10
malan |
Sumę już możesz obliczać w pętli, prawda ?  Co to reszty to polecam zapoznać się z: VI. Tablice zmiennych, a jeszcze lepiej by było gdybyś posłużył się tym: VII. Kontener tablicy (std::vector) |
Data: 2010-05-06 12:06:51
szkyrp |
O dzięki poczytam to co mi dałeś i postaram się napisać  |
Data: 2010-05-06 14:11:20
lenrokskate |
dam ci ładny przykład z opisem:
//dołączamy potrzebne pliki: #include <iostream>
int liczba; //deklarujemy zmienną główną int wej[]; //tablica wpisanych liczb int i; //indeks tablicy
while(liczba < 40) //pętla będzie się wykonywać dopóki liczba będzie mniejsza od 40 { system("CLS"); cout <<"Wpisz liczbę i zatwierdź klawiszem [ENTER]"<<endl <<"--> "; cin>>wej[i]; liczba += wej[i]; // liczba = liczba + wej i++; //i = i + 1 } system("CLS"); cout<<"Suma liczb : "<<liczba<<endl<<endl; //wyswietlamy sume for(int a; a <= i; a++)cout<<wej[a] / 3<<endl; //wyswietlamy wszystkie liczby podzielone przez 3 system("PAUSE > NULL");
|
Data: 2010-05-06 14:30:11
szkyrp |
Przed chwila dowiedziałem sie ze program ma być nie napisany na tabliach. I mam teraz mały proble a właściwie chodzi mi o to jak napisać to na pętli while do. Muszę jeszcze napisać aby zapętlić dodawanie wszystkich liczb i nie wiem jak to zrobic.Zrobione mam ze dodaje tylko dwie liczby i po wpisaniu następnej liczby suma ucieka z pamięci. Jak zrobić aby on zapamiętywał ostatnią sumę i dodawał do niej nowo wprowadzona liczbe.
#include <iostream> #include <conio.h> using namespace std;
int main() { int liczba_1; int suma; int suma_1; do { cout<<"Podaj liczbe: "; cin >> liczba_1; cout<<"podaj druga liczbe: "; cin >> liczba_2; suma= liczba_1 + liczba_2; cout<<"Suma wynosi: "<<suma<<endl; } while (suma <= 40); cout<<"dzieki za wspolprace :)"<<endl; getchar (); cin.ignore (); return 0; }
|
Data: 2010-05-06 14:39:40
lenrokskate |
while() {
....
cin>>wprowadzanie; liczba += wprowadzanie;
...
}
uzywaj: [code src="C++" zwin] i [/code]
|
|